
Serię wydarzeń zainaugurował Polski Festiwal Filmowy (04.04 – 13.04), który już na stałe wpisał się w kalendarz kulturalnych wydarzeń filmowych Singapuru, oferując lokalnej publiczności wyjątkową okazję do poznania współczesnego oblicza polskiego kina.
W programie znalazły się: „Kulej. Dwie strony medalu” w reżyserii Xawerego Żuławskiego – laureat Nagrody Publiczności na ubiegłorocznym Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni; „To nie mój film” Marii Zbąskiej – uznany za reżyserskie odkrycie roku; oraz „Biała odwaga” Marcina Koszałki – jeden z najbardziej wyróżnionych tytułów gdyńskiego festiwalu, nagrodzony m.in. za reżyserię, scenariusz oraz kreacje aktorskie w rolach pierwszo- i drugoplanowych. Pokazom towarzyszyły spoty promocyjne Ambasady oraz Polskiej Organizacji Turystycznej. Widzowie mogli również zarejestrować się do loterii z nagrodami – trzema biletami lotniczymi do Polski ufundowanymi przez Turkish Airlines.
Druga połowa kwietnia poświęcona była promocji polskiej kuchni i polskiej żywności.
Podobnie jak w latach poprzednich, Polska była obecna na wiodących targach branży spożywczej w Południowo-Wschodniej Azji - FHA-Food & Beverage Singapore (8-11.04). Ponad 20 polskich firm zaprezentowało się zarówno w pawilonie narodowym zorganizowanym przez KOWR, jak i na odrębnym stoisku KIG Centrum Promocji, promującym w ramach programu sektorowego polskie mięso i owoce.
Oficjalne otwarcie targów oraz polskich pawilonów odbyło się z udziałem Wiceministra Handlu i Przemysłu Singapuru, Alvina Tana, który podkreślił kluczowe znaczenie wolnego handlu i importu żywności dla Singapuru. Na stoiskach targowych odbywały się pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy z delegacji KOWR i KIG CP, cieszące się dużym zainteresowaniem gości. W Singapurze – gdzie nie funkcjonuje żadna stała polska restauracja – była to unikalna okazja do przybliżenia polskich tradycji kulinarnych szerokiej publiczności.
Ambasada RP w Singapurze, we współpracy z lokalnym biurem PAIH i singapurskimi partnerami, przygotowała dodatkowo szereg wydarzeń towarzyszących, które stworzyły dodatkową przestrzeń do promocji polskich produktów spożywczych oraz budowania kontaktów z Singapurskimi importerami, dystrybutorami i przedstawicielami mediów.
W przeddzień otwarcia targów (07.04) odbyło się spotkanie networkingowe „CEEfood Experience” zorganizowane wspólnie z przedstawicielstwami kilku innych państw Europy Środkowo-Wschodniej. Wydarzenie zainaugurowali prezes Central and Eastern European Chamber of Commerce oraz ambasadorowie Polski, Litwy i Węgier. Wystąpienia wygłosili również Ambasador Unii Europejskiej i gość honorowy – Damian Chan, prezes Singapore Food Agency.
Wieczorem, 08.04 odbyło się również przyjęcie biznesowe zorganizowane przez KIG Centrum Promocji we współpracy z Ambasadą RP. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele lokalnych środowisk biznesowych związanych z branżą spożywczą. Wystąpienia promujące polski sektor rolno-spożywczy wygłosili kierownik Ambasady RP, prezes KIG CP p. Bożena Wróblewska, zastępca dyrektora generalnego KOWR p. Tomasz Ciodyk, dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej KOWR p. Piotr Kondraciuk oraz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP p. Tomasz Parzybut.
Polscy przedsiębiorcy bardzo dobrze ocenili obecność na targach FHA, wskazując na wysoką frekwencję i zainteresowanie ofertą.
Dnia 09.04 Ambasada RP w Singapurze zorganizowała wydarzenie medialne „Sunreef Polish Soiree” na luksusowym jachcie polskiej firmy Sunreef Yachts, które zastąpiło tradycyjną konferencję prasową. Wśród zaproszonych gości znaleźli się lokalni dziennikarze oraz influencerzy aktywni w mediach społecznościowych. Spotkanie stanowiło doskonałą okazję do promocji polskich produktów spożywczych – w szczególności mięsa, soków, napojów i koktajli.
Program wydarzenia wzbogacony został o pokaz polskiej biżuterii z bursztynu, prezentowanej przez azjatyckie modelki. Na ekranach multimedialnych wyświetlane były materiały promocyjne przygotowane przez KOWR, KIG CP, Polską Organizację Turystyczną oraz Ambasadę RP.
Założeniem wydarzenia była promocja polskiego sektora spożywczego w szerszym kontekście polskiego designu, luksusowych produktów, kultury i turystyki. Projekt został zrealizowany dzięki współfinansowaniu ze środków KOWR, KIG Centrum Promocji oraz Ambasady RP.
Poza działaniami biznesowymi, polska kuchnia była dostępna także dla szerokiej publiczności
We współpracy z firmą Best of Poland SG, hotelem Novotel on Stevens oraz lokalnym biurem PAIH i przy wsparciu sponsorów zorganizowany został Polski Weekend @Stevens (12-13.04), podczas którego uczestnicy mieli okazję spróbować polskich tradycyjnych dań przygotowanych przez zespół hotelowych kucharzy pod kierunkiem polskiego mistrza kuchni - Marcina Suchenka. W programie znalazły się również: quiz wiedzy o Polsce z atrakcyjnymi nagrodami oraz wystawa akwareli „Singapore Landscapes Through The Eyes of a Polish Artist” autorstwa Bereniki Drążewskiej
Po zmroku odbył się widowiskowy pokaz ognia w wykonaniu Anny Laksy z Silent Star Singapore.
Niedzielny Polish Brunch przyciągnął kolejnych miłośników polskich smaków – w hotelowej restauracji zaserwowano obfity bufet z klasycznymi specjałami: różnorodnymi przystawkami, pierogami, żurkiem, bigosem, sernikiem i szarlotką. Nie zabrakło także koktajli inspirowanych smakami Polski – m.in. na bazie Żubrówki oraz kultowego drinka Singapore Sling zasponsorowanego przez polską firmę Lei food & drinks.
Podczas brunchu odbyła się loteria z nagrodami, której główną wygraną były dwa bilety lotnicze do Polski, ufundowane przez Turkish Airlines.
Święto Konstytucji 3 Maja celebrowane było podczas oficjalnego przyjęcia 26.04. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli władz, dyplomatów, osób związanych z kulturą i biznesem oraz członków polskiej społeczności w Singapurze. Wydarzenie otworzyły przemówienia Ambasadora Tadeusza Chomickiego oraz gościa honorowego -xx departamentu Europy. Podczas uroczystości zaproszeni goście mieli okazję zapoznać się z dwiema wystawami - „Konstytucja 3 Maja” oraz „Europe We Share”.
7.05 odbyło się spotkanie "Empower Her", poświęcone holistycznemu rozwojowi kobiet. Głównym punktem programu były warsztaty „Accountability Circle”, prowadzone przez Agę Gajownik z Innovation & Integration, podczas którego uczestniczki pracowały nad wyznaczaniem celów, wzmacnianiem wewnętrznej motywacji i tworzeniem strategii działania wspierających rozwój osobisty i zawodowy .
W trakcie festiwalu uczestnicy mogli również zobaczyć dwie wystawy prezentujące polską kreatywność, innowacyjność i wkład w świat nauki i designu: „Blown Away” Oskara Zięty – ekspozycję prac jednego z najbardziej cenionych polskich projektantów, znanego z innowacyjnej technologii FiDU, oraz „The Copernicus Principle” w Science Centre Singapore – interaktywną wystawę poświęconą Mikołajowi Kopernikowi i jego przełomowemu wkładowi w postrzeganie miejsca człowieka we wszechświecie.
Festiwal Poland SHIOK 2025 został oficjalnie zakończony 17.05 koncertem jazzowym w wykonaniu renomowanego zespołu Artur Dutkiewicz Trio, który odbył się w malowniczej scenerii Singapurskich Ogrodów Botanicznych. Wydarzenie to stanowiło wyjątkową okazję do uczczenia 234. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja oraz rozpoczęcia polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Podczas godzinnego występu muzycy zaprezentowali swoje najbardziej znane kompozycje, łącząc klasyczne brzmienie jazzu z elementami polskiej tradycji muzycznej, co spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem licznie zgromadzonej publiczności.
Tego samego wieczoru Artur Dutkiewicz Trio zaprezentowało się ponownie singapurskiej publiczności, tym razem w kameralnej atmosferze jednego z najpopularniejszych klubów jazzowych w Singapurze – Blu Jaz Café. Koncert rozpoczął się autorskim występem zespołu, po którym muzycy dołączyli do brazylijskiego zespołu jazzowego, oferując publiczności unikalne muzyczne spotkanie kultur. Dzień później, również w Blu Jaz, artyści wzięli udział w jam session - tym razem w z udziałem singapurskich muzyków jazzowych.
W ramach promocji Polski jako atrakcyjnej destynacji turystycznej placówka po raz kolejny nawiązała współpracę z lokalnym biurem linii lotniczych Turkish Airlines, które wsparły PolandSHIOK oferując trzy darmowe bilety do Polski na festiwalowe loterie. Loterie zostały zorganizowane podczas Polskiego Weekendu @Stevens oraz Artur Dutkiewicz Trio Jazz Concert w Singapurskich Ogrodach Botanicznych.
Dodatkowo, podobnie jak w poprzednich latach, informacje o atrakcjach turystycznych naszego kraju były dostępne na stronie festiwalowej placówki www.polandshiok.sg, a materiał video autorstwa POT promujący Polskę był prezentowany przed projekcjami polskich filmów w trakcie PFF oraz podczas uroczystości z okazji Święta 3 Maja.
Szczegółowy plan festiwalu znajduje się na stronie www.polandshiok.sg.
Video z wydarzenia medialnego „Sunreef Polish Soiree” TUTAJ