Wybierz kontynent

Polska na targach Food & Hotel Asia 2025 w Singapurze.

Fot. Ambasady GOV

Ambasada RP w Singapurze, we współpracy z Zagranicznym Biurem Handlowym PAIH i lokalnymi partnerami, przygotowała szereg wydarzeń towarzyszących, które stworzyły dodatkową przestrzeń do promocji polskich produktów spożywczych oraz budowania kontaktów z Singapurskimi importerami, dystrybutorami i przedstawicielami mediów.

W przeddzień otwarcia targów, 7 kwietnia odbyło się spotkanie networkingowe „CEEfood Experience” zorganizowane wspólnie z przedstawicielstwami kilku innych państw Europy Środkowo-Wschodniej.

Wydarzenie zainaugurowali prezes Central and Eastern European Chamber of Commerce oraz ambasadorowie Polski, Litwy i Węgier. Wystąpienia wygłosili również Ambasador Unii Europejskiej i gość honorowy – Damian Chan, prezes Singapore Food Agency. W wydarzeniu wzięło udział ok. 130 uczestników, co – jak na warunki lokalne – stanowi bardzo dobrą frekwencję.

Oficjalne otwarcie targów oraz polskich pawilonów miało miejsce 8 kwietnia z udziałem Wiceministra Handlu i Przemysłu Singapuru, Alvina Tana, który podkreślił kluczowe znaczenie wolnego handlu i importu żywności dla Singapuru. Dzięki staraniom Ambasady, delegacja VIP odwiedziła polski pawilon.

Na stoiskach targowych odbywały się pokazy kulinarne prowadzone przez kucharzy z delegacji KOWR i KIG CP, cieszące się dużym zainteresowaniem gości. W Singapurze – gdzie nie funkcjonuje żadna stała polska restauracja – była to unikalna okazja do przybliżenia polskich tradycji kulinarnych szerokiej publiczności

Tego samego dnia odbyło się również przyjęcie biznesowe zorganizowane przez KIG Centrum Promocji we współpracy z Ambasadą RP. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele lokalnych środowisk biznesowych związanych z branżą spożywczą. Wystąpienia promujące polski sektor rolno-spożywczy wygłosili kierownik Ambasady RP, prezes KIG CP p. Bożena Wróblewska, zastępca dyrektora generalnego KOWR p. Tomasz Ciodyk, dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej KOWR p. Piotr Kondraciuk oraz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP p. Tomasz Parzybut.

Polscy przedsiębiorcy bardzo dobrze ocenili obecność na targach FHA, wskazując na wysoką frekwencję i zainteresowanie ofertą.

9 kwietnia Ambasada RP w Singapurze zorganizowała wydarzenie medialne na luksusowym jachcie polskiej firmy Sunreef Yachts, które zastąpiło tradycyjną konferencję prasową. Wśród zaproszonych gości znaleźli się lokalni dziennikarze oraz influencerzy aktywni w mediach społecznościowych. Spotkanie stanowiło doskonałą okazję do promocji polskich produktów spożywczych – w szczególności mięsa, soków, napojów i koktajli.

Program wydarzenia wzbogacony został o pokaz polskiej biżuterii z bursztynu, prezentowanej przez azjatyckie modelki. Na ekranach multimedialnych wyświetlane były materiały promocyjne przygotowane przez KOWR, KIG CP, Polską Organizację Turystyczną oraz Ambasadę RP – w tym informacje o wydarzeniach realizowanych w ramach trwającej 9. edycji festiwalu Poland SHIOK! (www.polandshiok.sg).

Założeniem wydarzenia była promocja polskiego sektora spożywczego w szerszym kontekście polskiego designu, luksusowych produktów, kultury i turystyki. Projekt został zrealizowany dzięki współfinansowaniu ze środków KOWR, KIG Centrum Promocji oraz Ambasady RP.

Ambasady GOV Redaktor

© PowiemPolsce.pl

Dziedzictwo Wolności - Polacy na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj