Do niedzieli potrwa 18. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. W imprezie wezmą udział polscy i zagraniczni producenci regionalnych potraw i alkoholi; zostanie też rozegrany konkurs na Polską Nalewkę Roku.

Jak poinformowali organizatorzy, w ramach festiwalowego Jarmarku Dobrego Smaku na Placu Kolegiackim będą działać stoiska wystawców zarówno z Polski, jak i m.in. Węgier, Hiszpanii, Francji, Litwy czy krajów Bliskiego Wschodu.
"Nie zabraknie stoisk winiarskich, kraftowych piw, ale i tradycyjnych poznańskich pyr z gzikiem czy szarych kluch. Zadbamy o to, by nie tylko było w czym wybierać - niezwykle starannie selekcjonując wystawców - ale też by było gdzie przysiąść sącząc kieliszek wina, kraftowe piwo, kwas chlebowy czy lemoniadę, słuchając dobrej muzyki" - zapewnili organizatorzy.
W czwartek o godz. 12 na Placu Kolegiackim wystąpiły zespoły folklorystyczne z Peru, Japonii, Turcji, Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny oraz z Polski. Artyści przyjechali do Poznania w związku z Międzynarodowym Festiwalem Folkloru Integracje.
Z kolei popołudniami i wieczorami odwiedzający imprezę będą mogli posłuchać koncertów festiwalowego kwartetu Yes Chef! Band!, który ma prezentować standardy jazzowe i przeboje muzyki rozrywkowej w autorskich aranżacjach.
W sobotę, w ramach festiwalu, zostanie rozstrzygnięty - organizowany po raz 16. - konkurs na Polską Nalewkę Roku.
Festiwal rozpoczął się w czwartek o godz. 12. W kolejnych dniach stoiska będą otwarte od godz. 11 do godzin wieczornych.
Tegoroczną imprezę współorganizują Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i Estrada Poznańska. (PAP)
szk/ malk/