Zupy owocowe to jedna z polskich specjalności kulinarnych. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki
500 g wydrylowanych wiśni
1 litr wody
1/2 szklanki cukru
1 laska cynamonu
Skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 goździki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śmietana do podania
Sposób przygotowania
- Wiśnie wsypać do dużego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą
- Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut
- W oddzielnym naczyniu rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać na gładką, półpłynną pastę.
- Dodawać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do gotującej się zupy wiśniowej, ciągle mieszając. Gotować przez kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.
- Dodać sok z cytryny
- W osobnym naczyniu rozrobić śmietanę z odrobiną zupy, połączyć z zawartością garnka.
Warto wiedzieć
Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyniu waniliowego. Podawać z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: