Wybierz kontynent

Zupa wiśniowa

Zupy owocowe to jedna z polskich specjalności kulinarnych. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki

500 g wydrylowanych wiśni

1 litr wody

1/2 szklanki cukru

1 laska cynamonu

Skórka otarta z 1 pomarańczy

2-3 goździki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Śmietana do podania

Sposób przygotowania

- Wiśnie wsypać do dużego garnka, dodać przyprawy, zalać wodą

- Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut

- W oddzielnym naczyniu rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać na gładką, półpłynną pastę.

- Dodawać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do gotującej się zupy wiśniowej, ciągle mieszając. Gotować przez kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.

- Dodać sok z cytryny

- W osobnym naczyniu rozrobić śmietanę z odrobiną zupy, połączyć z zawartością garnka.

Warto wiedzieć
Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć budyniu waniliowego. Podawać z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami.

  

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

 

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Dziedzictwo Wolności - Polacy na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj