Świetne na ciepło, ale nie gorsze na zimno. Mogą być bardziej lub mniej słodkie. Jeden z najlepszych prezentów kuchni austriackiej.

Składniki
½ kg ziemniaków
½ szklanki mąki
1 jajko
Szczypta soli
¼ kg śliwek
Cukier puder
Masło i bułka tarta lub gęsta śmietana i cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc
- Śliwki umyć i wydrylować nie przekrawając ich do końca
- Z ostudzonych ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieść jednolite ciasto
- Kiedy będzie odchodzić od ręki, formować z niego kulki wielkości małej brzoskwini lub dużej moreli (w zależności od wielkości śliwek)
- Z kulki z ciasta rozklepywać na dłoni placuszki, wkładać w nie śliwki
- Do śliwek wsypywać szczyptę cukru waniliowego
- Placuszki ze śliwką w środku starannie zamykać i sklejać
- Sklejone i nafaszerowane placuszki z powrotem przerobić w dłoniach na gładką kulkę
- Zagotować wodę w szerokim garnku, osolić
- Delikatnie kłaść knedle na wodę, partiami, żeby się nie pozlepiały
- Kiedy wypłyną, gotować jeszcze 3-5 minut (w zależności od wielkości)
- Wyjmować łyżką cedzakową
- Podawać polane roztopionym masłem z bułką tartą lub śmietaną zmieszaną z cukrem waniliowym
Warto wiedzieć
Przyjęło się robić knedle z węgierek, ale duże, kuliste, mięsiste śliwki są jeszcze lepsze. Warto je dogotować po wypłynięciu, ale jeśli ciasto zaczyna się odrywać od zwartej kulki, natychmiast wyławiać.
A Ty jak przyrządzasz to danie?
Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami.
Podziel się tym, co lubisz gotować: